Akeleje, den perfekte, men hårdføre have-nomade

Hvis du går ud og kigger i engelske haver om foråret, vil du ofte støde på Aquilegia vulgaris. Vores naboer på den anden side af kanalen elsker denne forårsblomstrer. Det er ikke overraskende, da de er smukke haveplanter, der kan så sig selv og blive ved med at dukke op forskellige steder. Columbine kaldes ikke for ingenting en nomade. Den vilde form af planten har altid mørkeblå blomster og forekommer sporadisk i vores land og i Belgien. I Ardennerne og meget sjældent i Limburg er det stadig muligt at møde en ægte vild akeleje. I andre dele af landet er “vilde” Columbines undslupne haveplanter.

Såning og udplantning
Akelejen blomstrer kun et år efter såning og er ikke vinterhårdfør. Den nemmeste måde er at så dem i en forplantningsmaskine eller i potter om sommeren. De stærkeste eksemplarer kan derefter plantes ud i det tidlige efterår. Så er der en god chance for, at de blomstrer til foråret. Akelejen er ikke kræsen, når det gælder jordbund. Almindelig havejord er god nok, en smule sandjord er fint, og hvis jorden er rig på humus, vil Akeleien være i sit rette element. Columbine er heller ikke særlig krævende på andre punkter. Da denne nomade kan så sig selv, er det klart, hvor den foretrækker at være placeret. Hvis den kan vælge mellem flere steder, vil den gå derhen, hvor solen skinner om morgenen, men hvor der er skygge i den varmeste del af dagen. Det er derfor tilrådeligt at plante planten ud på et ønskværdigt sted med det samme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Haven som et Sted for Afslapning og Forbindelse til Naturen

Haven er en oase af ro og skønhed, hvor vi kan trække vejret dybt og fordybe os i naturens vidunder.…

Guide til beskæring af forsythia

Plantning af forsythia Det bedste tidspunkt at plante denne busk er om efteråret, så planten har tid til at slå…

Vedbend

Hederaen er smuk som en hæk. Ikke alle kender til vedbend som hækplante. Vi mener, at dette bør ændres. En…